Aко не гласуваме, нещата никога няма да се променят

74479
Aко не гласуваме, нещата никога няма да се променят
Снимка: Getty Images/Guliver

В новата си книга „Трябва да имаш яки топки” Лари Уингет дава директни и мъдри съвети за постигането на целите, добрата кариера, финансовата независимост и много др. Според него, за да получим успеха, който желаем, трябва да отхвърлим поведението на жертви, да придобием самоувереност и най-накрая да поемем отговорност за действията си. Как да се сдобием с топки като индивиди, по отношение на семейството си, в бизнеса и при управлението на парите си. Лари обръща специално внимание и на други наболели проблеми – как бъдем по-добри граждани, как да отстояваме възгледите си, да предприемаме по-категорични действия спрямо управляващите, от които не сме доволни.

„Напоследък много обичаме да се оплакваме от правителството и управниците си. Темата като че ли е залегнала в по-голямата част от съвременните ни разговори. Хората или мразят правителството (не някое конкретно, а правителството като олицетворение на държавата изобщо), или го обичат. Ако разчитате на държавата, за да си изкарвате прехраната, то тогава със сигурност обичате и правителството. Ако пък смятате, че държавата прибира прекалено голяма част от доходите ви и ги харчи неразумно, то тогава надали сте луднали по правителството. Това основно противоречие между държавата и нейните граждани стои в основата на повечето дебати, които слушаме ежедневно по телевизионните и радиоканалите. Говорилни, говорилни, говорилни... На бас, че и на вас ви е писнало от тях точно толкова, колкото и на мен! А и по-голямата част от тези говорилни не се състоят от интелигентни разговори между информирани хора, а във взаимни нападки и обиди. И в крайна сметка оплакванията от правителството се леят от всички посоки. Единственото, с което хората се занимават, е да си чешат езиците, но никой не предприема реални действия да поправи недъзите на правителството, което и да е то.

Бъдете мениджър с яки топки

Авторът на „Трябва да имаш яки топки”, „Спри да хленчиш! Размърдай си задника“, „Детето ти е страхотно! Т...

Как да поправим недъзите на правителството ли? Първото, което бихте могли да сторите, особено ако настоявате за възмездие и наказание, е сами да се кандидатирате за управленски политически пост. Ако сте готови да го сторите, значи определено си имате яки топки и аз ви аплодирам дори само заради желанието! Ето така всъщност можем да постигнем някаква промяна – чрез честни, усърдно работещи хора, които нямат нищо против да излязат на бойното поле и да се кандидатират за политически пост. От друга страна, ако нямате желание за подобно участие в политиката, най-малкото, което бихте могли да сторите, ако притежавате топки, е да гласувате!

Но преди да гласувате, се запознайте с програмите и вижданията на онези, за които гласувате! Винаги се удивлявам, когато срещна хора, които нямат никаква представа нито от политическите програми, нито от личността на кандидатите. Вече започвам да смятам, че трябва да се постави праг за интелигентност за всички гласоподаватели, като преди да получат разрешение за гласуване, да преминават съответния тест за интелигентност! Хубавото е, че все пак някои от нас отчитаме гласуването като привилегия и не приемаме нищо от него за даденост. Ние проучваме програмите. Проучваме добре и самите кандидати. Не следваме покорно партийната линия и предпочитаме да гласуваме по съвест, независимо от партийните си пристрастия, защото се надяваме, че най-сетне ще открием политици, които са поне мъничко по-добри от последната партида и които ще успеят да поставят живота ни отново върху основата на почтеността и здравия разум.

Съветвам ви и вас да проявите здрав разум и да внимавате за кого гласувате! Избирайте политици с яки топки, за да кажат „не“ на харченето на пари, които държавата няма. Гласувайте за политици, които поставят желанието си да поправят нещата, пред мечтата си на всяка цена да влязат във властта! Избирайте съдии, които подхождат безкомпромисно към престъпленията и още по-безкомпромисно към престъпниците. С други думи, гласувайте за хора, които отстояват с достойнство и смелост и собствените си убеждения, и вашите!

Всеки път, когато се заема да пиша за гласуването, хората започват да се надпреварват да ми повтарят, че гласуването няма никакво значение. Хора, ако го вярвате, значи сте пълни идиоти! Гласуването е единственото нещо, което има значение, когато се стигне до смяна на правителството! Но не си въобразявайте, че ще изкорените лошите правителства веднъж завинаги. Можете само да се надявате, че с гласуването си ще изгоните от меките кресла на властта една шайка, за да може в тях да се нанесе друга шайка, обаче малко по-добра от предишната. Хората често ми повтарят, че просто заменяме едни мошеници с други. Добре, за мен това не е ново и не възнамерявам да споря с никого по този въпрос. Нищо чудно да е точно така. Но номерът е да продължаваме да гласуваме, за да заменяме лошите с група от не чак толкова лоши, с надеждата, че някъде по пътя най-сетне ще попаднем и на истински добри типове.

Лари Уингет: Превърнали сме се в нация от мрънкала и мислители

Kак да спрем да бъдем жертви и да поемем отново контрола върху живота, бизнеса и здравия си разум – отговор на този въпрос дава П...

Дали някога ще получим управниците, от които наистина имаме нужда? Не. Дали някога ще получим всичко, което искаме? Категорично не. Но независимо дали ви харесва, или не и независимо дали бихте повярвали в него, или не, истината е, че ние винаги получаваме това, което заслужаваме, защото получаваме това, за което сме гласували или не сме гласували.

Има ли гаранции, че ако гласуваме, нещата ще се променят? Няма, разбира се. Но ви гарантирам, че ако не гласуваме, нещата никога няма да се променят”!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com