Бъдете мениджър с яки топки

63299
Бъдете мениджър с яки топки
Снимка: Getty Images/Guliver

Авторът на „Трябва да имаш яки топки”, „Спри да хленчиш! Размърдай си задника“, „Детето ти е страхотно! Ти не ставаш!“ и др. Лари Уингет не е сред авторите, които боравят със суха статистика и използват известни бизнес цитати. Неговият подход не е академичен, напротив - Лари говори прямо и рязко и неслучайно е наричан Питбула на личностното развитие. Използва здравия разум и примери от всекидневния живот, които удрят право в целта и казват точно това, което човек може и да знае, но не се е замислял. Насочва ни как сами да постигнем успех във всяка сфера на бизнеса и личния ни живот.

В новата си книга „Трябва да имаш топки” авторът ни предизвиква да отстояваме себе си, да се противопоставяме, ако нещо не е правилно, и да спрем да бъдем толкова жалки, че просто да приемаме потресаващата посредственост, която ни заобикаля.

Лари Уингет: Превърнали сме се в нация от мрънкала и мислители

Kак да спрем да бъдем жертви и да поемем отново контрола върху живота, бизнеса и здравия си разум – отговор на този въпрос дава П...

Част от новата му книга е посветена на служителите, бизнесмените и мениджърите:

„Първата и най-важна отговорност, която имате към вашия работодател и към клиентите си, е да управлявате ефективно подчинените си. С оглед на тази цел поставяйте високи очаквания, излагайте ги ясно и налагайте наказания за лошо представяне. Това ще изключи всички бъдещи неясноти относно очакванията към вашия служител, така че той никога няма да има основание да мине с извинението: „Не знаех“.

След като сте обучили работниците и служителите си как да отговарят на критериите, които сте им поставили, трябва да бъдете готови да приведете в действие последиците, обещани от вас, ако не сте доволни от резултата. Тъжното е, че тъй като всички вече се плашим толкова много да не ни съдят, малцина ръководители и мениджъри имат куража да го направят. Повечето съвременни фирми и предприятия са пълни с лоши работници с още по-лоши трудови навици и нулева работна етика. Мнозина от персонала закъсняват за работа, демонстрират някаква дейност просто за да минава времето и нямат почти никакво уважение към колегите и началниците си, а още по-малко – към клиентите си. Наясно са, че ръководството на предприятието и отдел „Човешки ресурси“ не биха рискували да отидат на съд и затова смятат, че може да им се размине за всичко без никакви последици, колкото и лошо да се държат”.

Докато кимате в съгласие и си мислите: „Аха, и на моето работно място е така”, Лари ви шамаросва със следния съвет:

Трябва да имаш яки топки – не между краката, а между ушите

Да имаш яки топки е състояние на духа, поглед към живота, начин на мислене!Само един човек може да напише книга със заглавие „Тря...

„Лидери, мениджъри, хора от „Човешки ресурси“, чуйте ме: вземете се в ръце, отгледайте си яки топки! Уволнявайте, без да ви мигне окото, всеки работник, чиито трудови резултати са по-ниски от тези, за които му плащате! Престанете да толерирате некачествената работа на всеки един от работниците си, чак до най-дребното провинение! Повече никакви закъснения, никакви удължени обедни почивки и никакви половинчати усилия в замяна на пълна надница! Измъкнете си бизнеса от ръцете на мързеливите и незаинтересованите и го сложете в ръцете на хората, които милеят за компанията и за нейния имидж пред клиентите, представят се отлично във всичко, което правят, и разбират добре идеята за принос към печалбата на компанията чрез упорит труд.

Дали няма да ви дадат под съд? Може би. Но вие се подсигурете, водейки подробна и изчерпателна документация за всички видове провинения.

Не постъпвайте като глупаци в това отношение, защото всички ние имаме критерии, които трябва да се следват. И никога за нищо на света не позволявайте на някого или на нещо да застават на пътя ви, когато става въпрос за справяне с лош, мързелив и безотговорен работник! Уволнявайте такива елементи и се борете с тях извън пределите на своя бизнес, вместо да им позволявате да го разрушават отвътре.”

Ако сте работодател и имате подобни хора при себе си, време е да вземете бизнеса си отново в ръце. Както казва Лари, къде са ви топките, хора?

Филип Казан: "Апетит" е книга за страстта

Филип Казан е ерудиран историк, страстен готвач и любител на пътешествията. Романът му „Апетит” изследва кулинарните екстра...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com