Един от първите филми в света с добавена реалност е на български автори

92436
Един от първите филми в света с добавена реалност е на български автори

Един от първите професионални кратки анимационен филм „Сляпата Вайша“, в който ще бъде използвана експерименталната технология Окулус рифт /Oculus Rift/, ще излезе през 2015 година в Европа и Канада. Филмът е по разказа на един от най-добрите ни съвременни автори – писателя Георги Господинов и е дело на световноизвестният български аниматор Теодор Ушев.

Новата технология позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, но и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила Окулус Рифт, което прави възможно той да вижда и допълнителна компютърно симулирана реалност или среда около себе си.

Георги Господинов е най-четеният съвременен български автор в Столичната библиотека

Георги Господинов е съвременният български автор, чиито книги най-често са заемани в Столичната библиотека /СБ/ през 2014 г. Това съобщ...

Филмът следва сюжета на разказа на Георги Господинов за Вайша - момиче, обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото - бъдещето.

Зад проекта застава френската телевизия АРТЕ, която се свързва в края на миналата година с Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска телевизия за изкуство и култура ще бъде и медиата, която ще излъчи ексклузивно готовата анимация през есента на 2015. Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада, с който Теодор Ушев работи от години.

Анимирането на „Сляпата Вайша“ е първият общ проект на двамата българи, който ще бъде реализиран с подкрепата на престижните международни филмови институции.

Георги Господинов /1968, Ямбол/е поет, писател и драматург, един от най-превежданите и четени български писатели след 1989 г. Носител на редица национални и международни награди. Негова поезия и кратка проза са включени в различни световни антологии. „Естествен роман“ е преведен на 23 езика и високо оценен от издания като The New Yorker, NY Times, Guardian, Times и др. В началото на 2015 г. излезе неговото юбилейно 10-то издание. Книгата му „И други истории“ /2001/, част от която е и разказът „Сляпата Вайша”, е преведена на немски, френски , английски, италиански и др. Следващият му сборник с разкази „И всичко стана луна“ /2013/ се превръща в бестселър в България. От излизането си до момента романът на Господинов „Физика на тъгата“ /2012/ е преведен на 6 езика и обявен за една от най-важните книги в Италия, Германия и Австрия. Финалист е на едни от най-престижните международни награди за литература.

За щитовете на беззащитните

Те се появиха  с големи картонени листове като корици на книги, със саморъчно изписани заглавия и имена на автори. Кориците прилич...

Теодор Ушев /1968, Кюстендил/работи в областта на съвременното визуално изкуство. Аниматор и автор на късометражни филми. От 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB /Национален филмов борд на Канада/. Носител на множество престижни международни награди. Преподава и провежда майсторски класове в над 20 университети и фестивали по света. Филмът му „Глория Виктория“ е номиниран в челната десятка за Оскар 2014. През май м.г. в Канада излиза книгата „Тъмното огледало“, посветена на Ушев. Последният му проект е експериментален филм-акция от изтрити филмови ленти в Музея на цивилизацията в Квебек, Канада /ноември 2014/.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com