Литературно четене в чест на Никола Вапцаров се проведе в музея му в София

70389
Литературно четене в чест на Никола Вапцаров се проведе в музея му в София
Снимка: БГНЕС

С литературно четене, прожекция на филм за поета и изложба на уникални ръкописи започнаха честванията по повод 105-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров, предаде БГНЕС.

В музея на великия български поет в София, който се помещава в апартамента, където е бил арестуван Вапцаров, беше представена Кафявата тетрадка на поета, в която е ръкописът на един от неговите шедьоври - "История". Именно на това стихотворение е посветено и литературното четене, озаглавено "Какво ще ни дадеш историйо".

Вечерта на 24.11.2014 година е посветена на 105-тата годишнина от рождението на Никола Вапцаров, който е роден точно ден по стар стил. Събитието се организира от Съюза на българските писатели и Националния литературен музей, като включва поетическо четене на добри съвременни поети, посветили свои творби на Вапцаров, обяснидиректорът на Националния литературен музей Катя Зографова. В продължение на 7 години тя е била уредник и на музея на Никола Вапцаров. Беше излъчен и филм за великия български поет, дело на неговата племенница Мая Вапцарова.

Зографова сподели, че е кръстила залата, в която са част от експонатите "Високото пространство", защото музеят на Вапцаров се помещава на целия последен етаж на кооперация на ул. "Ангел Кънчев" №37. "Това място му отива, защото той е пиринско чадо", каза тя и обясни, че след основния ремонт за 100-годишнината от рождението на Вапцаров в музея има три нови зали, като една от тях е оборудвана с мултимедия и в нея се случват невероятни събития.

От тази събота се провежда събитието Семейна събота в моя музей, което представляват детски програми. "Малцина знаят, че Вапцаров е прекрасен автор за деца. Ние познаваме единствено "Моторни песни" и не признаваме огромното многообразие от таланти, които този човек е имал - той е блестящ драматург, автор на страхотни пътеписи", каза тя.

Музеят притежава най-голямото архивно и документално богатство, свързано с Вапцаров, а по случай 105-ата годишнина ще бъдат представени част от най-култовите негови ръкописни тетрадки. Централен експонат е кафявата тетрадка на Вапцаров, в която е безспорният шедьовър "История". Тази тетрадка е център на събитието, тъй като поетическото четене е озаглавено "Какво ще ни дадеш историйо?".

"Кафявата тетрадката е проект за втората стихосбирка на Вапцаров след "Моторни песни". Самият запис на стихотворенията, които е трябвало да влязат като заглавия, са в синята тетрадка, която също е тук", обясни Зографова и сподели, че този музей е бил "музей на ужасите" преди ремонта, а първата реакция стъпвайки в него беше крачка назад.

"Точно в тези най-трудни първи години дъщерите на Младен Исаев дари една култова тетрадка, в която точно преди разстрела Никола Вапцаров за последен път е преписал свои творби", разказа тя и не скри радостта си, че гостите на музея ще могат да докоснат тези тетрадки като живи реликви.

Представени са голяма част от художествената колекция на музея на Вапцаров. Могат да бъдат разгледани платната на знаменити български художници. Портрет от Иван Пенков, живопис от Петър Морозов на фабриката в Бараково, акварели от Констатин Щъркелов са част от експонатите. "Тези акварели са важно свидетелство за това, че Щъркелов е бил близък на семейство Вапцарови и на самия Никола. На процеса срещу него, когато Багряна поема цялата вина, че е пожертвала Никола, на практика много по-изплашен е бил Константин Щъркелов, който не е защитил по никакъв начин своя млад колега", обясни Катя Зографова, според която за съжаление по време на този процес нашите интелектуалци не са били на най-високото си ниво.

Хората идват в музея главно в Нощта на музеите, призна тя. Тогава посетителите са хиляди - бащи качват до последния етаж колички с малките си деца, а през това време майката води за ръка другото дете, разкара Зографова. Утре в музея ще дойдат деца от Банско, а редовно през януари и февруари, когато той се изучава в училищата, идват големи групи.

"Винаги музеят Вапцаров е имал отделни много обсебени и отдадени посетители, които знаят толкова много, че дори един уредник може да научи много от тях. Те са доста пристрастни и крайни и всеки има своята идентификация, ревнив е и не позволява другата гледна точка. В началото се притеснявах, че Вапцаров има много различни почитатели, които трудно понасят чужда гледна точка. После осъзнах, че това означава, че той е жив и към него има чувство, страст и патос. Може би този дебат е по-добър от това музеят да стои самотен", сподели Зографова като призна, че музеят не е посещаван много извън отделни кампании.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com