Нищо де, ще си намериш друга

7738
Нищо де, ще си намериш друга
Снимка: Факел експрес

Така се утешава вдовец. Някъде далече, в чужите страни, безутешните (да бе!) рицари плачели и ридаели, когато любимата им умирала, покрусени (да бе!) пишели скръбни епитафии, отивали в манастир – а нашият мужик дори и не мислел да скърби. Изпитвал странно облекчение, странна свобода, пред него се очертавали нови житейски перспективи. Ама разбира се! Ще си намери друга. Няма на света друга култура, в която да се отнасят към жената толкова цинично, както е било при нас. И всичко това ни останало в гените и до днес.

Навремето Ленин много вярно отбелязва, че в Русия има две култури: дворянската и „нашата“. Дворянската култура не жали сили да издигне статуса на руската жена. С гениалната си поезия и проза Пушкин и Тургенев и Тургенев и Пушкин набиват в руските глави, че жените са по-възвишени, по-честни и по-благородни от мъжете. Некрасов прави от жените на декабристите идеал на националния характер. Толстой, Достоевски, Чехов – а бе всичките ония – издигат жената на пиедестал, но кой знае защо тя не се задържа там.

"Мъжете – тирани, мъжете – под чехъл" - есета на Виктор Ерофеев

Сборникът „Мъжете – тирани, мъжете – под чехъл“ е съставен с участието на автора специално за българската публи...

„Нашата“ култура се оказва по-силна. Тя не е толкова многословна и велеречива, но пословиците издават същността , понеже говорят сами за себе си. Пословиците и лафовете смазват жената като човек. Жената става обект на насмешки и унижение. При което на всичкото отгоре губи и статуса си на жена – често става „женска“ и дори „женско“, което е почти непреводимо на повечето чужди езици.

Целият корпус на народната мъдрост е пронизан от подигравателно женомразство. Жената е глупава – „От жена акъл не ща“. Жената не знае що е състрадание – „На женски сълзи да не вярваш“. Изобщо – „Жена ли е, не ми я хвали“. „Женска челяд – чужда челяд.“

Страшна е злобата в пословиците и поговорките: „От това – това! – дето пикае клекнало, акъл не ща“. „Женска му работа.“

Мъжът е по-важен от жената и се гордее с това. Може обаче да стане и „женчо“.

Жената трябва да се бие, та да дойде умът в главата.

Крахът - Последната битка на маршал Жуков

Виктор Суворов (1947) е автор на бестселърите "Аквариумът", „Освободителят“, „Ледоразбивачът“, „Денят М&l...

Това го казва народът.

А „нашата“ култура само свива рамене. Не дава отговори. Пословици безкрай – и грубиянщина по отношение на жената също безкрай.

В съветско време „нашата“ култура направо разцъфтя. И се промени. Стана култура на долните обществени слоеве и в това си качество – изкусителна за много руски независими умове. В тази ниска култура на жената се посочва ниското място.

Знам от кое наследство трябва да се откажем. Знам и че е трудно да се откажем от това наследство. Не можем да върнем дворянската култура – демокрацията не ни го позволява. Но какво да прави тогава нещастният руски плейбой, който е решил да се приобщи към неща, които в нашите краища изобщо не са съществували?

Какво да прави?... Какво да се прави?...

Откъс от "Батман Аполо" на Виктор Пелевин

РИДМИДОК   Всичко, което знаете за вампирите, е лъжа. Всичко, което може да прочетете или чуете за тях в съвременния свят, не о...

Може би като първа крачка да купим цветя и презерватив?

Макар че, от друга страна, понякога наистина със смях си казваме: „А бе жена, какво да я правиш“.

Превод от руски Иван Тотоманов

Откъс от "Мъжете – тирани, мъжете – под чехъл" - есета на Виктор Ерофеев

Откъс от "Бонита Авеню" Петер Бювалда

Когато в един неделен следобед на 1999-а Джони Сигериус замъкна Аарон във фермата, в която живееха родителите й, за да им го представи ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com