Започна гласуването за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно" 2015

42998
Започна гласуването за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно" 2015

Националната награда “Бисерче вълшебно” за трети път ще провокира българските деца да изберат своята любима детска книга до средата на април. Проектът, чийто патрон е президентът Росен Плевнелиев, цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите.

Организатори на наградата са фондация “Детски книги” и едноименният сайт DetskiKnigi.com, с подкрепата на Министерство на образованието и науката, образователния телевизионен канал Da Vinci Learning и сайта за книги и четене “Аз чета”.

Образователният министър е разтревожен от подготовката за защита на деца при бедствия

Положението относно подготовката на учениците за реакция при бедствия и аварии е критично. Това казва образователният министър проф. То...

Гласуването на сайта www.biserche.com стартира официално от днес, 5 февруари, когато се отбелязва рождената дата на голямата детска писателка Леда Милева, и ще завърши на 12 април, когато се празнува D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read Day - Ден “Остави всичко и чети”).

 Възможност да бъде част от журито на наградата „Бисерче вълшебно“ има всяко дете на възраст от 6 до 15 години, което гласува онлайн за своята любима книга на сайта на инициативата. Вотът за любимата книга може да донесе на децата още специални награди и книжни комплекти, осигурени от партньорите на инициативата.

За първи път наградата е разделена на три възрастови категории, за всяка от които ще бъде направено отделно класиране: "Откриватели" (6-8 г.) - за децата, които сега откриват света на книгите; "Мечтатели" (9-11 г.) - за онези, които вече могат да пътешестват сами из света на фантазията и умеят да се наслаждават на новите книжни приключения и "Майстори" (12-15 г.) - за онези, които владеят до съвършенство магията на четенето и са готови да се гмурнат в света на епичната художествена литература.

От това издание организаторите добавят и една специална категория - "Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги”. Номинираните в нея заглавия могат да бъдат интерактивни и мултимедийни книги, издадени у нас през 2014 г.

 “Добавихме новата категория като отговор на тенденциите в развитието на детско-юношеската литература в цял свят. Вотът е отделен от основното гласуване за печатните издания и могат да се включат всички деца от 6 до 15 г. включително”, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги” и главен редактор на сайта www.detskiknigi.com.

Оставете телефоните, изпускате живота си

Новите технологии, новото време, новите разбирания. Никой не може да се бори с тях, а и не е нужно твърдоглаво да сме се хванали за пиш...

Тази година номинираните заглавия за наградата от българските издатели са 91. По условие те са издадени през предходната календарна година и не присъстват в задължителните списъци по литература в училище. От всички номинирани книгите на българските автори в това издание са рекорден брой - 26, докато в първото издание те са едва 5. В списъците за гласуване има и две книги, които не се продават, защото са публикувани със специфични цели. Това са "Мистър Фини и загадката сред дърветата" на Лаурентин ван Оранйе и "Къде растат парите?" на Дениса Прошкова. Те ще бъдат дарени от организаторите на наградата на 30 от най-големите библиотеки в страната, партньори на “Бисерче вълшебно”.

След старта на гласуването като съпътстващите събития за награда ще бъдат организирани срещи с читатели в училища, библиотеки и читалища за разясняване целите на наградата, механизмите за гласуване и запознаване с номинираните заглавия.

Организаторите обещават още много допълнителни помощни материали за учители и библиотекари, които ще могат да бъдат открити на www.biserche.com.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2015 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2015 се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката, образователния телевизионен канал Da Vinci Learning и сайта “Аз чета”.

Отношението към децата с увреждания - "не го пипай, ще се заразиш"

Ако не се предприеме нещо за децата с увреждания, нямате идея какво ще случи след 10-15 години. Това заяви журналистката Красимира Обре...

Партньори на инициативата са още Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична бибиотека, Асоциация „Родители”, Национална мрежа за децата, Чешки център в София и много библиотеки и читалища от цялата страна.

Медийни партньори са Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com